T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEYLİKDÜZÜ - Gürpınar Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Güvenlik Sistemleri Dalı

 

TANIMI:

Güvenlik sistemleri teknik servis elemanın sahip olması gereken, Güvenlik sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

AMACI: 
Güvenlik sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemleri için gerekli mesleki yeterliklere sahip teknik elemanları yetiştirmektir.       

GÖREVLERİ: 

Günümüzde yaşanan olumsuz olaylar (hırsızlık, gasp v.b.) neticesinde güvenlik, insanlar için temel ihtiyaçları arasında yerini almıştır. Güvenlik sistemleri teknolojik gelişmelerle birlikte son yıllarda önemini giderek artırmaktadır. Buna paralel olarak, bu dalda eğitimli teknik eleman ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır.

Güvenlik sistemlerinin sorunsuz ve uzun yıllar amacına hizmet edebilmesi için projelendirme, kurulum ve bakım aşamalarında işini bilen uzman personel tarafından yapılması gerekmektedir. Maalesef bir güvenlik sistemi kurulurken yapılan yanlış uygulamalar beraberinde birçok olumsuz sonucu getirmektedir. Bu nedenle, bu dalda eğitim almış uzman personele ihtiyaç duyulmaktadır. Güvenlik sistemleri sektörü, her geçen gün büyümeye devam etmektedir.

Güvenlik sistemleri dalında öğrencilere, hazırladığımız deney setleri üzerinde uygulamalı olarak yangın algılama ve soygun alarm sistemleri, güvenlik kamera sistemleri ve geçiş kontrol sistemleri ile ilgili eğitimler verilmektedir. Ayrıca okulumuza güvenlik amaçlı olarak kurduğumuz kamera sistemi ile hem okulumuzda öğrencilerimizin güvenli bir ortamda eğitim almalarını sağlayıp hem de dalımızda eğitim alan öğrencilerimize sistemin kurulumu ve bakımı sırasında uygulama yaptırma imkanı sağlanmaktadır.

 

Güvenlik Sistemleri dalı genel olarak şu alt sistemlerden oluşur:

* CCTV Kamera Sistemleri,

* Hırsız Alarm Sistemleri,

* Yangın Alarm Sistemleri,

* Güvenlik Kamera Sistemleri,

* Kartlı ve Şifreli Geçiş Sistemleri,

* Parmak İzi Okuyucu Sistemleri,

* Plaka Tanıma Sistemleri,

* RF Kumanda Sistemleri,

* Bariyer Sistemleri,

* Turnike Sistemleri,

* Bekçi Tur Sistemi,

* Görüntülü Kapı Telefonları,

* Sıramatik Sistemleri,

* Müzik ve Anons Sistemleri,

* Üst Arama Dedektörleri,

* Elektronik Servis ve Güvenlik Sistemleri,

* Akıllı Ev ve Ofis Sistemleri,

* Yüz Tanıma Sistemleri,

* Otopark ve Giriş Bariyerleri

* Telefon ve Ses Kayıt Sistemi.

 

Güvenlik sistemleri teknisyeni olmak isteyenlerin;

- Fen bilimleri ve matematiğe ilgili ve bu alanda başarılı,
- El ve parmak becerisine sahip,
- Sabırlı, dikkatli, titiz, sorumluluk duygusu gelişmiş,
- Mekanik yeteneğe sahip ve ilgili,
- Alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan,
- Yükseklik korkusu olmayan,
- Sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen,
- İşbirliği içinde çalışabilen kimseler olması gerekir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLAR:

Güvenlik sistemleri teknisyenleri büro ortamında da çalışmakla birlikte genellikle ev, iş yerleri ve fabrikalarda açık ve kapalı ortamlarda, her türlü hava koşulunda çalışırlar.

 

EĞİTİM – ÖĞRETİM – MEZUNİYET:

Okulumuzda Elektrik-Elektronik Teknolojileri alanını tercih eden bir öğrenci 10.sınıfta temel elektrik-elektronik konuları ile ilgili eğitim alır. Bu eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz, 11.sınıfa geçişte artık eğitim almak istedikleri dalı tercih edebilmektedir.

11.Sınıfa geçişte Güvenlik Sistemleri Dalını tercih eden öğrencilerimiz,11.sınıfta Elektrik-Elektronik derslerinin yanısıra, Alarm ve Geçiş Kontrol Sistemleri ile ilgili konularda eğitim alır.11.sınıfı başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz,12.sınıfta hem okulda kamera sistemleri konularında eğitim alır hem de güvenlik sistemleri dalında hizmet veren çeşitli işletmelere uygulama yapmak için staja gönderilir.3 gün işletmelere staja giden öğrencilere aylık asgari ücretin 1/3 oranında işletmeler tarafından ücret ödenir ve M.E.B'lığı tarafından da sigorta işlemleri yapılır.

Okulumuzdan başarı ile mezun olan öğrencilerimiz, isterlerse eğitimlerine Meslek Yüksek Okulu(Bu programlarda meslek yüksekokuluna devam eden öğrenciler öğrenim süreleri sonunda Dikey Geçiş Sınavı'na girer. Bu sınavda başarılı olanlar lisans programlarına geçiş yapabilir.),Mühendislik Fakülteleri, Teknik Eğitim Fakültelerinde devam edebilir. Çeşitli firmalarda çalışmaya başlayabilirler yada kendi işyerlerini açabilirler.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.01.2017 - Güncelleme: 08.06.2020 11:09 - Görüntülenme: 3556
  Beğen | 4  kişi beğendi